Tőzsdére viszem a cégem!

A médiumok garmadája számol be mesés lehetőségekről, a bennünk élő pénz utáni sóvárgást svindlerek próbálják meg kihasználni, a világot nemegyszer körbejárja egy semmiből jött cég részvényének esztelen száguldozásának híre. Mindezt többnyire abból az aspektusból mutatják be, hogy miként profitáltak ebből a befektetők. Az éremnek pedig két oldala van, s sokkal kevesebb szó esik arról, hogy cégtulajdonosként, cégvezetőként miért is érdemes egy társaságnak a tőzsdére lépés!

tovább

A piac varázslói: Richárd Dennis (2.rész) – A trend mindenek felett

Minden tőzsdén spekuláló befektető amit tesz, azt azért teszi, hogy sikereket érjen el. Pénzt, anyagi függetlenséget szeretne a játék során. A játék sokszor igaz véres. Csőd, a magunknak megengedhetőnél nagyobb veszteség érhet minket. Ezt el is szeretné kerülni érthetően minden tőzsdés. Más oldalról közelítve egy intellektuális játék, ami egyfelől szól stratégiáról, a piaci meglátásainkról és önmagunk feletti uralomról, a pszichénk megregulázásáról. Vannak legendás kereskedők, mint Dennis is. Ő a Piac egyik legendás varázslója volt, s a vele készített interjúkban bepillantást engedett boszorkánykonyhájának működésébe. Nem a Nagy Titkot árulta el, mert az nem létezik, de olyan dolgokról mesélt, ami minden kereskedő számára a mai napig hasznosítható.

tovább

Sikertörténet: Thomas Peterffy, aki forradalmasította a Wall Streetet

Azt gondolnánk, ilyen csak a filmeken van: üres zsebbel, angol nyelvtudás nélkül meghódítani a Wall Street-et. Pedig igaz, hogy a huszonegy esztendős magyar fiú megcsinálja szerencséjét Amerikában, a lehetőségek hazájában.

A legnagyobb vagyonnal bíró emberekre nem igazán jellemző, hogy kérkednének vagyonukkal, kerülik a reflektorfényt. Péterffy Tamás, aki a világ milliárdosai között az előkelő 88. Helyen szerepel ezért sok honfitársunk számára ismeretlen. Pedig története igazán különös. Egyaránt jellemezte mindig az innováció, a fejlesztésekben való élen járás, s ötleteit, elképzeléseit meg is valósította, amelynek eredményeként vagyona a leggazdagabb magyarénak közel tízszerese (ez a magyar GDP egytizedének felel meg).

tovább

Fektessünk startupba! Üzleti angyalok és ördögi lehetőségek

Miként lehetséges olyan vállalatokba fektetni, amik lehet hogy egyszer hasonló nagyot durranak, mint a mostani sztárok (Google, Facebook, Twitter)? A válasz: fektessünk startupba! De ahhoz, hogy egyáltalán a gondolattal is meg tudjunk barátkozni, egyáltalán mérlegelni tudjunk, hogy mennyire nekünk való, legelőször is meg kell ismernünk őket. Mik azok a startupok, hogy működnek és hogyan keresnek befektetőket és mi lehet a kimenete egy ilyen alternatív befektetésnek?

tovább

Csak semmi pánik! (A stressz és a tőzsde)

A tőzsdézés 90%-a pszichológia – állítják sokszor, sokan és sok helyen. Ennek dacára a pénzvilágról szóló írások ugyanekkora hányada inkább szól a gazdasági folyamatokról, pénzpiaci instrumentumokról mintsem a lelki tényezőkről. Ha pénzügyi céljainkat megfontoltan valósítjuk meg, még ha tisztában is vagyunk a portfólió kialakításának fontosságával, tudatosan vállalunk kockázatot, tudunk a megfelelően dönteni, akkor is számtalan olyan benyomás érhet minket, ami idegfeszültséggel jár. Egyszóval: stresszelünk.

tovább